•  
  •  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοποθεσία / Βρείτε μας στο χάρτη
Γκελσίνη Ζωή, Ψυχολόγος 
Παναγούλη 2, ΤΚ 412 22 Λάρισα 
Τηλ. 2410 535018
Κιν.: 6943 998047

E-mail:

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Στις μέρες μας, οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν καλύτερη υγεία σε σύγκριση με το παρελθόν. Στις αρχές του 1900, οι πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου ήταν οι διάφορες ασθένειες, σε αντίθεση με την εποχή που διανύουμε, όπου οι πιο κοινές αιτίες θανάτου σχετίζονται με συμπεριφορές που το άτομο επιλέγει να υιοθετήσει. Οι μη υγιείς συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και οι ελλιπείς ικανότητες διαχείρισης προβλημάτων, έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο και την αρρώστια. Ευτυχώς, όμως, μπορούμε να μάθουμε τρόπους να ελέγχουμε τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές, καθώς επίσης και να κάνουμε θετικές και υγιείς αλλαγές στη ζωή μας, υιοθετώντας καινούριες δεξιότητες, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του ειδικού.

​Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που επιδρούν στην υγεία και την ασθένεια. Ενώ οι μεταδοτικές και κληρονομικές ασθένειες είναι πολύ συνηθισμένες, υπάρχουν ωστόσο πολλοί συμπεριφορικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στη σωματική υγεία και σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Η
ψυχολογία της υγείας είναι μια ειδικότητα που εστιάζει στον τρόπο που οι βιολογικοί, ψυχολογικοί, συμπεριφορικοί και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία και την εξέλιξη της ασθένειας.
Ο κλάδος της ψυχολογίας της υγείας εστιάζει στην προώθηση της υγείας, καθώς επίσης στην πρόληψη και θεραπεία της ασθένειας. Οι ψυχολόγοι υγείας δίνουν επίσης βάση στο πώς οι άνθρωποι αντιδρούν, αντιμετωπίζουν και ξεπερνούν μια αρρώστια.
image-130422-divider.jpg?1415782328343
Κάποιες από τις ασθένειες που συνδέονται στενά με ψυχολογικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες είναι οι παρακάτω:

• Εγκεφαλικό
• Καρδιοπάθειες
• AIDS
• Καρκίνος
• Γενετικές ανωμαλίες
• Μεταδοτικές ασθένειες
Οι ψυχολόγοι υγείας ασχολούνται με ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων και μερικά από αυτά είναι τα εξής:

• Μείωση του άγχους
• Διαχείριση σωματικού βάρους
• Διακοπή καπνίσματος
• Βελτίωση της καθημερινής διατροφής
• Μείωση των επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών
• Συμβουλευτική και στήριξη ατόμων με ανίατες ασθένειες
image-130422-divider.jpg?1415782328343
Η κύρια προσέγγιση που χρησιμοποιεί σήμερα η ψυχολογία της υγείας είναι το βιο-κοινωνικό μοντέλο. Σύμφωνα με αυτό, οι ασθένειες και η υγεία εξαρτώνται από ένα συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Τα κληρονομικά και γενετικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται στους βιολογικούς παράγοντες. Ο τρόπος ζωής, τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τα επίπεδα άγχους υπάγονται στους ψυχολογικούς παράγοντες. Και, τέλος, τα κοινωνικά συστήματα στήριξης, οι οικογενειακές σχέσεις και οι πολιτιστικές πεποιθήσεις ανήκουν στους κοινωνικούς παράγοντες.
Οι ψυχολόγοι υγείας, πέρα από τις προσπάθειές τους να προωθήσουν την καλή υγεία, εστιάζουν και στην αποτροπή υιοθέτησης συγκεκριμένων συμπεριφορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ότι έχουν οργανώσει μια σειρά από καμπάνιες κατά του καπνίσματος. Σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα έχουν την τάση να καπνίζουν περισσότερο. Η νικοτίνη δημιουργεί την ψευδαίσθηση στο άτομο ότι μπορεί να ελέγξει τα δυσάρεστα συναισθήματα που συνοδεύουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως είναι το άγχος.

Οι ψυχολόγοι υγείας συνήθως εργάζονται σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα και είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να ανακοινώσουν τα ιατρικά αποτελέσματα στους ασθενείς, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν διαγνωσθεί με μια ανίατη ασθένεια, οι οποίοι βιώνουν και το μεγαλύτερο σοκ. Επίσης, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συγγενείς αυτών των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους, μέχρι την ίαση ή το θάνατο. Προσπαθούν να βοηθήσουν το άτομο να δει την κατάστασή του από τη σωστή οπτική γωνία, να αναζητήσει τις κατάλληλες θεραπείες εφόσον αυτό είναι εφικτό, να το ενδυναμώσουν, αλλά και να το προετοιμάσουν ψυχολογικά για τον ίδιο του το θάνατο, αν είναι αναπόφευκτο.