ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Τοποθεσία / Βρείτε μας στο χάρτη

Γκελσίνη Ζωή, Ψυχολόγος
Παναγούλη 2, ΤΚ 412 22 Λάρισα 

Τηλέφωνα: 2410 535018, 6943 998047

e-mail
info@gelsini-psychologos.gr
ZGelsini.psy@gmail.com

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-21:00

ΓΝΩΣΤΙΚΗ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΚΕΛΣΙΝΗ ΖΩΗ, ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


Η γνωστική θεραπεία αναπτύχθηκε από τον Αaron Beck, στις αρχές του 1960, ως μια δομημένη, βραχεία και προσανατολισμένη στο παρόν ψυχοθεραπεία, με στόχο την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων και την τροποποίηση του δυσλειτουργικού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς. Μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ποικιλία προβλημάτων, περιλαμβάνοντας την κατάθλιψη, το άγχος, το θυμό, τα προβλήματα γάμου, τους φόβους, την κατάχρηση ή εξάρτηση από ουσίες και τα προβλήματα παιδιών και εφήβων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η γνωστική - συμπεριφορική θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική, όσο η φαρμακοθεραπεία. Επιπρόσθετα, τα άτομα εκπαιδεύονται στην αυτο-βοήθεια και έτσι είναι ικανά να διατηρήσουν τη βελτίωσή τους ακόμα και όταν η θεραπεία έχει τελειώσει.

Αρχικά, ο θεραπευτής ζητά από τον πελάτη να συμπληρώσει μερικά ερωτηματολόγια που προσδιορίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων και προβλημάτων. Στη συνέχεια, δουλεύουνε μαζί για να αναπτύξουν ένα πλάνο θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συχνότητα των συνεδριών, τους στόχους του πελάτη, την απόκτηση δεξιοτήτων, τις ανάγκες αλλαγής στον τρόπο που σκέφτεται, που συμπεριφέρεται και επικοινωνεί. Στόχος είναι η λύση των προβλημάτων και όχι μόνο τα παράπονα γύρω από αυτά. Διαβάστε σχετικά, κατά την πλοήγησή σας στο site, ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ψυχοθεραπεία και τα οφέλη της.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΟΝΙΑ

 

Η θεραπεία εστιασμένη στη συμπόνια είναι μια συνθετική θεραπεία που ξεκίνησε από τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία από τον Paul Gilbert, ανήκει στο τρίτο κύμα και βοηθά στο να σχετιστούμε με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση της επίκρισης, της ντροπής, του στρες, της κατάθλιψης και της ανησυχίας.

Άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή παραμεληθεί δε μπορούν να νιώσουν καταπραϋμένοι απλά και μόνο από την εύρεση μιας εναλλακτικής σκέψης, με αποτέλεσμα να είναι επικριτικοί και σκληροί με τον εαυτό τους. Αυτή η θεραπεία βοηθά στην ενεργοποίηση του συστήματος ικανοποίησης, καταπράυνσης και ασφάλειας, με σκοπό ο θεραπευόμενος να ελέγξει τα συναισθήματα του φόβου, θυμού, αποστροφής και ντροπής. Εξηγεί ότι ο πόνος που βιώνουμε έγκειται στη φύση του νου μας. Ήρθαμε σε αυτή τη ζωή με ένα νου που παράγει ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες σκέψεις.

Η συγκεκριμένη θεραπεία μας δίνει τη δύναμη να κινηθούμε προς τον πόνο, να κατανοήσουμε τις δυσκολίες μας ως μέρος της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας, και να αναλάβουμε την ευθύνη ώστε να τις διαχειριστούμε. Βασικό χαρακτηριστικό της θεραπείας είναι η δημιουργία μιας σχέσης αποδοχής, συνεργασίας και ασφάλειας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ

 

Η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποεί διαδικασίες αποδοχής και ενσυνειδητότητας, δέσμευσης και αλλαγής συμπεριφοράς, με σκοπό να παράγει μεγαλύτερη ψυχολογική ευελιξία.

Η ΘΑΔ πιστεύει ότι οι φυσιολογικές ψυχολογικές διεργασίες του ανθρώπινου νου (σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις) μας κάνουν να υποφέρουμε. Στόχος της είναι η ανάπτυξη της ψυχολογικής ευελιξίας, δηλαδή να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να ζει στο παρόν ενσυνειδητά, πράγμα που τον καθιστά ικανό να επιλέγει και να αποφασίζει πως θέλει να ζήσει σύμφωνα με τις αξίες του, τις βαθύτερες επιθυμίες της καρδιάς του. Μας βοηθά να αποδεχτούμε ότι δε μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα, εφόσον η ίδια η ζωή είναι απρόβλεπτη, αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε σε πράξεις που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Επιπλέον, ενισχύει τη δέσμευση μας να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, ακολουθώντας το δρόμο των αξιών μας.